Trappa utomhus med beläggning av Marmocit
(Trappa utomhus med Marmocit halkskyddsbeläggning.)

Halkskydda trappan utomhus?

Hala trappor utomhus är ett gissel för många fastighetsägare i våra nordliga breddgrader, både för villaägare och flerbostadshusägare. Problemet är inte bara att utomhustrappor kan bli extremt hala och rent av farliga vintertid utan även att underhållet blir mer omfattande när klinkerplattor och färg lossnar och betongtrappor som spricker och skadas efter saltning vintertid.

Låt oss titta närmare på problemet och varför ovanstående metoder inte fungerar bra

Målad yttertrappa
Vanligast är att måla betongtrappan med målarfärg som tyvärr ofta släpper på grund av bristande underarbete eftersom betongtrappans ytskikt måste fräsas bort med en specialklinga för att få tillräckligt bra vidhäftning. Men det är tyvärr ingen garanti för att det blir hållbart. Om valet av målarfärg i sig inte är tillräckligt bra så kan det leda till ett ständigt underhållsarbete med ommålning och ny färg. Dessutom blir en målad yta slät och glatt vilket kan göra ytan ännu halare och vara förenat med större halkrisk vintertid.

Utomhustrappa med skiffersten eller klinker
Beläggning med skiffersten eller klinkerplattor har oftast ett bättre halkskydd om klinkerplattorna har en skrovlig yta, men efter en tid lossnar och spricker oftast dessa eftersom tjälen i marken gör att trappan rör på sig. Rörelser i trappan gör att fogarna spricker och släpper in fukt och vatten som frostspränger loss plattorna som kan lossna när man går i trappan och medföra livsfara för den som beträder trappan.

Obehandlad utomhustrappa av betong
Utomhustrappor av betong designas oftast för att behålla den rena betongytan, men efter ett antal år när betongtrappan blir sliten och ful och skämmer husets helhetsintryck behövs den fräschas upp. Vanligaste orsaken till att betongen snabbare bryts ned är att man saltar på ytan för att få bort is.

Varför förstörs betongen av saltning?
Salt är en av betongens största fiender. Många tösaltar sin betongtrappa för att få bort snö och is. Det gör att så kallade saltfrostskador uppkommer när det vatten som fryser i betongen är salthaltig. Vid typiska saltfrostskador skalas betongens ytskikt successivt av och lossnar. Salterna som samlas i betongens luftporer fyller igen dem. När porerna blivit helt fyllda finns det inte längre något expansionsutrymme kvar som frostskydd utan betongen sprängs sönder.

Sammanfattning
När man får snö och is på en utomhustrappa så blir det halt oavsett vilken typ av beläggning du har på din trappa. Därför är det mest avgörande att beläggningen och halkskyddet tål saltning. Eftersom betong i sig inte tål saltning måste den ytskiktbeläggnigen du väljer även skydda den underliggande betongen.

Alla dessa kriterier hade vi i åtanke när vi tog fram Marmocit som beläggs helt utan fogar med en sandpappersliknande yta som uppfyller alla krav på halkskydd och slittålig yta som skyddar den underliggande betongen även om du saltar på trappan.

 

Kostnadsfri offert?

Det är enkelt att få en kostnadsfri prisuppgift på åtgärd  av din betongtrappa. Skicka ett mail så kontaktar vid dig.

Prisförfrågan

Bildgalleri ett axplock av renoverade betongtrappor

Bildgalleri ett axplock av renoverade betongtrappor

Klicka på bilderna för förstoring: Det är enkelt att få en kostnadsfri prisuppgift på …

Om oss

Om oss

Vi har arbetat med hus och byggprojekt i tre decennier. - Förutom vår erfarenhet av …

Frågor och svar om Marmocit Classic

Frågor och svar om Marmocit Classic

- Här har vi samlat dom vanligaste frågorna vi får om materialet Marmocit vid renovering …